tuinafval container

De groente-, fruit en tuinafval container

We kennen hem allemaal wel: de groente-, fruit- en tuinafval container voor al ons GFT-afval. Vaak staat hij net om het hoekje, perfect naast onze voordeur geparkeerd. Netjes en braaf gooien we al onze GFT resten in de bak, waardoor we ook nog eens ruimte overhouden in onze reguliere prullenbak. Heel veel beter voor het vuilniszakkenverbruik ook! Vervolgens zetten we de groente-, fruit- en tuinafval container eens in de periode met de beste bedoelingen keurig klaar voor de afvalverwerker, zodat deze geleegd kan worden. Helaas wordt deze bak alleen vaak niet juist gebruikt en belandt er alsnog te veel afval in de bak die niet in deze bak hoort. We leggen je daarom graag uit wat er precies wél en niet in deze GFT-container mag en wat je moet doen als je grootschalig te maken krijgt met GFT-afval.

Keukenafval in de groente-, fruit- en tuinafval container

GFT-afval wordt vaak ook wel eens GFT+E afval genoemd waarbij de E voor “etensresten” staat. Wat betreft groente, fruit en etensresten is het verhaal simpel: eigenlijk kun je bijna alle soorten zowel eetbare als biologisch afbreekbare producten en etensresten kwijt in je groente, fruit en tuinafval container. Verpakkingen en andere materialen kunnen dus vaak niét in je groente-, fruit- en tuinafval container. Dit geldt dus ook voor plastic tassen of zakken, drankenkarton, kaaskorsten, theezakjes, koffiepads, koffiecups, (frituur)olie en kauwgom.

Tuinafval in de groente-, fruit- en tuinafval container

Hoewel GFT voor zichzelf lijkt te spreken, is er toch vaak flink wat verwarring over de T in GFT, oftewel tuinafval. Dit heeft vaak met name te maken met het onderscheid met grondafval en kunstmatig afval uit je tuin. De groente-, fruit- en tuinafval container is namelijk alleen geschikt voor organisch afval, waardoor vele soorten afval die je gemakkelijk kunt beschouwen als tuinafval, toch niet in de groente-, fruit- en tuinafval container thuishoren.

De GFT-container is dan ook alleen geschikt voor bloemen en planten, klein snoei- of maaiafval, bladeren, loof, tuin- of potgrond, takken, stronkjes en stammetjes. Alle andere dingen zoals potten en aardewerk, maar ook zand, grind of klei horen dus niet thuis in de groente-, fruit- en tuinafval container. Evenals kunstmest, bestrijdingsmiddelen, balken of timmerhout, ook deze horen niet thuis in de GFT-container.

Groente-, fruit- en tuinafval container huren?

Ben je op zoek naar een container voor het grootschalig afvoeren van GFT-afval of ben je op zoek naar een tuincontainer na de renovatie van je tuin? Kies dan voor een groenafval container! Deze is namelijk geschikt voor takken, snoei- en maaiafval, hooi en stro, plantenresten, struiken en GFT-afval. Deze container is beschikbaar in diverse formaten en zowel een open als gesloten variant. Let op: de tuincontainer is niet volledig hetzelfde als een GFT-container dus let goed op wat er wél en niet in deze container mag!

Groente-, Fruit- en Tuinafval container huren?

Wil je graag een groencontainer omdat je een hoeveelheid hebt die niet in je eigen GFT-bak past? Bestel dan snel je groenafval container via slechts enkele klikken in onze webshop!

Ben je op zoek naar een andere container? Neem dan snel contact met ons op, we helpen je graag bij het maken van de beste keuze voor jouw type klus!