Afval scheiden met kinderen

4 tips om afval scheiden leuk te maken

Kent u de uitspraak ‘’jong geleerd is oud gedaan’’? Hetzelfde geldt voor bewust omgaan met afval. Met deze 4 handige tips leert u uw kinderen van jongs af aan op een speelse wijze met afval om te gaan en te starten met afval scheiden.

Tip 1: Samen de boodschappen uitpakken

Samen de boodschappen uitpakken is niet alleen leuk, maar ook nog eens handig. Bekijk per product van welk materiaal het is gemaakt en laat dan uw zoon/dochter nadenken over in welke container de verpakking hoort. ( Handig, want als zij het laatste koekje hebben opgegeten weten ze precies waar ze het kunnen weggooien.) Leg ook uit waarom. Sommige verpakkingen lijken van plastic, maar hebben aan de binnenkant een aluminium laagje en mogen dus niet bij het plastic weggegooid worden. Handig, want als zij het laatste koekje hebben opgegeten weten ze precies waar ze het kunnen weggooien. 😉

Tip 2: Ga samen ploggen

Ga samen ploggen. ‘’Ploggen?’’, hoor ik je zeggen. Ploggen is al joggend afval van de grond rappen en het verzamelen in een grote zak. Trek uw hardloopschoenen maar aan, neem een vuilniszak mee en u bent klaar om te gaan. Kinderen hebben vaak een overschot aan energie, en op deze manier wordt het verzamelen van afval ook nog eens erg leuk. Laat bij thuiskomst uw kind (met handschoentjes aan) de verschillende afvalsoorten scheiden en gooi ze weg in de juiste afvalcontainer.

Tip 3: Maak er een spelletje van

Kinderen zijn dol op spelletjes. U kunt op deze manier zelfs afval scheiden leuk maken. Maak bordjes en schrijf daar de verschillende afvalstromen op. Geef de kinderen een half uur om bij elke afvalstroom tenminste 2 afvalstoffen te zoeken. Uiteraard moet dit wel afval zijn, en geen volle cola-fles ;). Na dit half uur kijkt u samen met uw kind naar wat goed en wat minder goed is gegaan. Geef hen ook de kans om de soorten afval opnieuw te sorteren.

Tip 4: We bewaren de beste tip voor het laatste

Last but not least: ga samen opruimen. Heeft u nog wat klusjes in huis te doen? Bijvoorbeeld het schuurtje opruimen, de zolder leeghalen of de tuin verbouwen? Schakel dan de hulp van uw kind in. Zij vinden het leuk om het idee te krijgen dat hun hulp toe doet, dus laat dit ook zeker merken. Ga samen met uw kind achter de computer zitten en laat hen kiezen welke container hij/zij denkt nodig te hebben voor de klus. Hebben ze het fout? Leg dan duidelijk uit waarom en laat hen nog een keer kiezen. Zodra de afvalcontainer er eenmaal staat gaat u samen met uw kind aan de slag om de container te vullen. Niet alleen leuk om samen te doen, ook nog eens erg handig en leerzaam!

Een afvalcontainer huren doet u bij Afvalcontainers Flevoland

Bent u van plan uw kind bewuster te maken van de verschillende afvalstromen, gaat u samen klussen en opruimen en wilt u daarvoor een afvalcontainer huren? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Wij verhuren verschillende afvalcontainers voor verschillende klussen waardoor u altijd de container zult vinden die u nodig hebt. Wilt u direct één van onze afvalcontainers huren? Klik dan hier om ons assortiment te bekijken. Voor vragen, opmerkingen of meer informatie over onze afvalcontainers kunt u terecht bij onze klantenservice.